fredag 13 mars 2015

Terry Pratchett


"It is said that your life flashes before your eyes just before you die. That is true, it's called Life." - Terry Pratchett, The Last Continent
Jag hade tänk skriva en recension av Terry Pratchetts bok Guards! Guards! när jag läste att Pratchett hade gått bort i alzheimer, 66 år ung.


Pratchett var kanske fantasyvärldens mest lysande stjärna. Det är svårt att förklara just hur speciell och viktig Pratchett var för fantasy över hela världen. I en genre som ofta är ganska stel och ständigt använder samma gamla teman om och om igen gick han tillsynes alltid sin egen väg och skrev böcker på ett sätt som ingen annan gjorde. Pratchett var mer eller mindre hela genren, humoristisk fantasy, personifierad. I alla fall för mig. Hans skämt var inte bara roliga de var ofta också väldigt meningsfulla och tankeväckande.

Nu är jag inte någon överdrivet fan av Pratchetts böcker. Jag hade bara tänkt ge Guards! Guards! 2/5. Men oavsett vad jag tycker om hans humoristiska fantasyböcker så respekterar jag honom för det han gjort inom fantasyvärlden och inom den litterära världen i stort.

"Stories of imagination tend to upset those without one." - Terry Pratchett

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar